Bij Loopgroep Astrea geven niet alleen graag praktijktrainingen, maar delen we ook graag kennistips met jullie. Daarom publiceren we regelmatig ‘een stukje inhoud van de trainers’!

Hardlopen: super compensatie

Ha, klinkt leuk, super compensatie, want alles met het woord super klinkt al snel positief. Maar wat bedoelen we er met hardlopen nu precies mee?

Hardlopen is goed voor je gezondheid maar als je 1-2 keer in de week loopt valt dat niet onder de categorie trainen. Als je ‘echt’ traint raken allerlei biologische evenwichten in je lichaam verstoord, dus daarom moet je je lichaam ook af en toe rust geven. Dan kunnen alle kleine beschadigingen herstellen en word je juist sterker. En dát is supercompensatie.

Dus: train goed en gedoseerd en herstel goed maar niet te lang, want dan zak je te veel af naar de vorige oude niveau.

Voetafwikkeling

Wandelen klinkt zo simpel: de ene voet voor de andere zetten. Maar het ligt toch wat genuanceerder. De juiste voettechniek bestaat uit 3 fasen: landen, rollen en afzetten. Je landt idealiter op de buitenkant van je hiel, je rolt door totdat je middenvoet en voorvoet plat op de grond staan, je hiel komt los van de grond, en je zet af met je voorvoet. Ja nogal wiedes, horen we jullie al denken. Maar kijk maar eens om je heen hoeveel mensen niet goed afwikkelen maar juist schuifelend lopen en daardoor struikelen over takken, stoepranden of vloerkleden in huis.

Dus: let op je techniek, zodat je steeds beter en makkelijker kunt wandelen!