Bij Loopgroep Astrea geven niet alleen graag praktijktrainingen, maar delen we ook graag kennistips met jullie. Daarom publiceren we regelmatig ‘een stukje inhoud van de trainers’!
Hardlopen: overload
Bij een training geef je het lichaam een prikkel door middel van inspanning. Het lichaam past zich hierop aan. De prikkel moet voldoende groot zijn, de belasting moet net iets hoger zijn dan de vorige training. Dit heet: overload. Is de prikkel te laag dan gebeurt er niets en zal je lichaam ook niet verbeteren. Is de prikkel te hoog dan zegt je lichaam ‘joh, bekijk het lekker’ en heb je kans dat je geblesseerd raakt of alleen maar moe wordt.
Dus: met overload wil je de omvang en intensiteit van de training steeds laten stijgen.
Wandelen: interval training
Bij interval training wandel je afwisselend in een hoger of lager wandeltempo. Maar waarom zou je dat doen? En dan is het antwoord uiteraard niet: ‘omdat de trainer het zegt’.
Het wandelen in een hoger tempo heeft 2 belangrijke functies: het verhoogt je snelheid én het zorgt dat je een hoger tempo langer volhoudt. Belangrijk daarbij is de anaërobe drempel, de drempel waarop je verzuurt. Met interval training train je je uithoudingsvermogen en zuurstofopname waardoor de anaërobe drempel verhoogt. En je wordt er ook nog eens sterker van!
Dus: interval training, niet alleen omdat de trainer het zegt maar ook omdat het zinvol is! En natuurlijk een leuke afwisseling naast de duurtraining.
Hardlopen: super compensatie
Ha, klinkt leuk, super compensatie, want alles met het woord super klinkt al snel positief. Maar wat bedoelen we er met hardlopen nu precies mee?
Hardlopen is goed voor je gezondheid maar als je 1-2 keer in de week loopt valt dat niet onder de categorie trainen. Als je ‘echt’ traint raken allerlei biologische evenwichten in je lichaam verstoord, dus daarom moet je je lichaam ook af en toe rust geven. Dan kunnen alle kleine beschadigingen herstellen en word je juist sterker. En dát is supercompensatie.
Dus: train goed en gedoseerd en herstel goed maar niet te lang, want dan zak je te veel af naar de vorige oude niveau.
Wandelen: voetafwikkeling
Wandelen klinkt zo simpel: de ene voet voor de andere zetten. Maar het ligt toch wat genuanceerder. De juiste voettechniek bestaat uit 3 fasen: landen, rollen en afzetten. Je landt idealiter op de buitenkant van je hiel, je rolt door totdat je middenvoet en voorvoet plat op de grond staan, je hiel komt los van de grond, en je zet af met je voorvoet. Ja nogal wiedes, horen we jullie al denken. Maar kijk maar eens om je heen hoeveel mensen niet goed afwikkelen maar juist schuifelend lopen en daardoor struikelen over takken, stoepranden of vloerkleden in huis.
Dus: let op je techniek, zodat je steeds beter en makkelijker kunt wandelen!
Geef een reactie