Ook dit jaar waren de trainers van Astrea weer present op de Looptrainersdag van de Atletiekunie. Deze dag vol workshops en clinics is een inspirerende dag waar kennis uitgewisseld wordt, nieuwe technieken en ontwikkelingen worden gepresenteerd en natuurlijk wordt er veel inspiratie opgedaan voor nieuwe oefeningen voor de trainingen. Om je een idee te geven van deze dag hebben de aanwezige trainers een verslagje gemaakt.

Van de  Workshops die ik bezocht wil er twee wat nader toelichten.

De eerste workshop die ik bezocht, was project marathon door Greta Koens (trainer) en Bart van Nuenen (Atleet in voorbereiding op Olympische limiet voor marathon) Vanuit de uitgangspunten voor het programma van  Bart vertelt zij hoe en waarom het uitgevoerd wordt. Uitgangspunten zijn: Belastbaar worden & blijven, Fris & fruitig door de voorbereiding, zwakke schakels trainen binnen het krachtprogramma,  energiebeschikbaarheid optimaliseren (voeding) en Balans en variatie in programma. De specifieke voorbereidingstijd beslaat 10 weken.

Op zoek naar uitgebalanceerd traject van belasting en herstel. Opmerkelijke accenten uit het programma zijn bv. De aandacht voor de sprint en krachttraining (zware gewichten weinig herhalingen). Niet alleen om snelheid te behouden en te verbeteren maar ook om testosteron spiegel te verhogen omdat testosteron grote rol speelt bij herstelprocessen. De rustige duurlopen en de A. Drempel trainingen worden veelal in het bos gelopen.

Vast onderdeel van het schema zijn de trainingen op wedstrijdtempo die worden onder wedstrijdomstandigheden gelopen. Dus op wedstrijdschoenen en op asfalt. Beginnend in 4 blokken van 10 minuten en zo verder uitbouwend. Ook wordt er aandacht besteed aan het eten en drinken onder wedstrijd voorwaarden. Leuk was ook de terugkoppeling naar de recreatieve lopers die zij ook begeleidt. Ook hier is uitgangspunt fris en fruitig aan de start verschijnen het motto. Zij laat nooit een duurloop langer dan 2 uur doen omdat volgens haar de schade dan groter is dan de winst. ”De overload van de marathon kan je eenmalig best aan.”

De tweede workshop was  ‘ Functionele krachttraining bij hardlopen’ Door: Roel van Opdorp .

Uitgangspunt hierbij was het functionele. Waarom welke krachttraining. Een training is pas functioneel op het moment dat je een doel koppelt aan de invulling van de training. Bijvoorbeeld:- Sneller worden – Variatie in de training.  Betere looptechniek -Blessure vrij blijven

Functionele krachttraining kan ingezet worden voor  o.a. :Blessurepreventie • Prestatie / Snelheidsvermogen

  • Coördinatie / Techniek verbetering
  • Revalidatie
  • Algehele belastbaarheid
  • Plezier.

Voorbeeld: veel blessures komen voor uit een niet efficiënte loophouding.

Te weinig kracht rondom het bekken en de heupspier zorgt vaak voor een hangende heup van het been dat in de lucht is. Dit resulteert in naar binnen knikken van de knie en een andere plaatsing van de voet enkel. Dit (over)belast een hele keten van spierenen pezen. Heup, knie hamstring blessures kunnen hieruit voor komen.  Voor de kanteling van het bekken ook van belang voor een goede loop efficiëntie moeten bijvoorbeeld de buik en bilspieren voldoende getraind worden.

Het laatste deel van de workshop werd besteed en met welke oefeningen je wat kunt verbeteren met als uitgangspunt: Werken aan voorwaarden om functioneel te kunnen oefenen. Eerst zwakste schakel geïsoleerd trainen alvorens te implementeren in functionele / keten oefeningen.

Gerhard

De eerste workshop die ik volgde was gericht op het ontwikkelen van  evenwichtsvermogen.

Veel oefeningen die lekker simpel begonnen en langzamerhand steeds een beetje moeilijker werden. Uitdaging genoeg. De grootste uitdaging was om uiteindelijk een oefening gedeeltelijk met de ogen dicht te doen. Dat is natuurlijk sowieso goed voor je evenwichtsvermogen.

Na deze workshop ben ik gaan powerwalken. De warming up en cooling down oefeningen zijn voor  wandelen en hardlopen vergelijkbaar. Hetzelfde geldt voor krachtoefeningen. Ik vond het leuk om mee te lopen met een enthousiaste  trainer die al een aantal jaren wandeltraining geeft.

De laatste workshop ging over kracht- en coretraining. Een stabiele romp vormt een belangrijk onderdeel bij het hardlopen. Door oefeningen voor het versterken van de rug en buikspieren kun je langer en krachtiger een stabiele romppositie houden tijdens het hardlopen. En dat is van belang voor je prestaties en het voorkomen van blessures. Bij deze workshop kwamen nieuwe en oude oefeningen langs die wij als trainers allemaal mochten uitvoeren.

Ik heb de hele dag toch weer een  aantal nieuwe ideeën opgedaan en zal deze zeker gaan toepassen tijdens de trainingen

Annalies

Na aankomst op Papendal en een paar koppen koffie, op naar de 1ste workshop over ‘fysieke training voor lopers’.

Daarnaar toe wandelend trouwens weer genieten van de omgeving en de sfeer. Een hele andere wereld dan waarin ik me dagelijks begeef.

De workshop:

In het theorie gedeelte werd eerst nadruk gelegd op het identificeren van de componenten van een goede looptechniek die verbeterd kunnen worden. Denk daarbij aan kniestrekking bij grondcontact, afhangende heup, grondcontact van de voet, rotatie in bekken,  arminzet etc.

Hiervoor zijn allemaal leuke looptechniekoefeningen om e.e.a. te verbeteren bedacht die we zijn gaan uitvoeren. De meeste oefeningen waren herkenbaar en bekend want reguliere vrijdagavondtrainingsopdrachten. Met een aantal  leuke nieuwe exercities zullen de komende vrijdagavondavonturiers  in aanraking komen.

Conclusie van deze leuke workshop: Astrea verzorgt deze fysiek training voor het verbeteren van de looptechniek op iedere vrijdagavondtraining. Komt allen dus,  want het is ook nog ‘ns leuk en gezellig.

Johan

De voorpret voor de Looptrainersdag begint al op het moment dat je de uitnodiging krijgt. Het is een beetje te vergelijken met de melding dat The Rolling Stones hun laatste concert ooit in het Stadspark in Groningen geven en als je erbij wilt zijn moet je met je slaapzak voor de deur liggen.

Het proces van inschrijven is vrij simpel. Er zijn heel veel workshops waar je je voor in kunt schrijven, maar vol is vol. Klinkt simpel, is het ook. Alleen moet je dan wel met je slaapzak voor de deur gaan liggen.

Ik denk dat de meeste trainers al bij de bekendmaking van de datum gaan kijken welke clinics interessant zijn en direct weten wat ze willen. Doe je dat niet, dan wordt het puzzelen. Ik ben dus iemand die pas kijkt wat er is op het moment dat ik ga inschrijven. Dat is nog best een puzzel. Dat gaat vaak goed, soms iets minder.

Mijn eerste workshop direct in de ochtend was superleuk en vooral heel interactief. Met een man of 50 in een sportzaal oefeningen doen op de vroege ochtend. De workshop ging over spelvormen in hardlopen waarmee je bijvoorbeeld de warming up leuker kunt maken. De oefeningen zelf gaan jullie de komende maanden steeds voorbij zien komen in de traingen.

De tweede workshop was een theorie workshop. Dit was zo’n gokje die verkeerd uitpakte. De presentatie ging over het toewerken naar een 5 of 10 km. Dat viel inhoudelijk nogal tegen, een leermomentje voor de volgende keer; beter lezen!

Tussen de workshops door en na afloop is er een sportmarkt waar allerlei partijen hun innovaties laten zien. Daar hebben we met zijn allen nog even nagepraat onder het genot van een drankje en daarna weer vol inspiratie naar Groningen terug.

Stanley

Zaterdagochtend 9 november maakte ik me op voor mijn tweede looptrainersdag. Het was een frisse ochtend. Gerhard en ik konden in Groningen instappen bij Johan, Stanley voegde zich in Assen bij ons. Benieuwd naar het verloop van de looptrainers dag. De herinnering aan de vorige versie was een gemengde: informatief en inspirerend, maar ook langdradig en vermoeiend.

Mijn eerste workshop heette Creatieve oefen/loopvormen en werd met veel enthousiasme gegeven door Pauline van Norden. Een verfrissende workshop waarbij het spelelement en het entertainen een belangrijke plaats innam. De leidraad die ze de trainers meegaf was: loopt ‘t, leeft ‘t, lukt ‘t. Food for thought; wat is voor me bruikbaar en sluit aan bij mijn benadering van een training.

Na de lunch wachtte me nog een enthousiaste workshopleider: Danaïd Prinsen, 800 meterloopster. Tijdens de workshop werd ons aan de hand van haar eigen trainingsoefeningen en -structuur foefjes geleerd voor verbetering van de voetspanning, loophouding en core stability. Ondanks de bruikbare tips en haar enthousiaste aanpak, vond ik de workshop iets te specifiek en te weinig toegesneden op de doelgroep. No food for thought.

Bij de derde workshop raakte ik behoorlijk geïntimideerd door de aanblik van attributen en apparaten in het krachthonk. Ik was opgelucht te merken dat de workshop vooral bestond uit kennisoverdracht en wat fysieke oefeningen, waarbij geen attributen of apparaten werden ingezet. Erwin Mortier, trainer in Eindhoven en zelf sprinter, leidde ons binnen in een wereld van de core stability, waarin hem was opgevallen dat niet alle oefeningen even goed werkten voor iedere loper.

Hij wees de aanwezige trainers eerst op het onderscheid tussen twee type lopers: de Pushers en de Pullers/Bouncers. Pushers zijn lopers die vooral gebruikmaken van de spanning en ontspanning van de spieren bij het lopen, terwijl de pullers hierbij vooral de elasticiteit van de spieren en pezen inzetten. Het onderscheid; pusher of bouncer heeft niets met postuur te maken. Ook maakte Mortier duidelijk dat geen van beide typen iets voor heeft op het ander.

Naast het genoemde onderscheid zijn er nog meer kenmerken en voorkeuren die maken dat lopers van elkaar verschillen. Ik zet ze even op rij:

  1. Bewegingsrichting:
    pusher; van beneden naar boven (voorkeur)
    puller/bouncer; van boven naar beneden (voorkeur)
  2. Draaipunt van tegengestelde beweging van de schouder-as en heup-as:
    hoog draaipunt; contralateraal (voorkeur)
    laag draaipunt; homolateraal (voorkeur)

Uit bovengenoemde kenmerken en voorkeuren is het volgens Erwin Mortier aan te raden vier type lopers te onderscheiden: schokbrekers, wielassen, motors en carrosserieën. Daarbij vindt hij het raadzaam om core stability grotendeels (ong. 60-70 %) te laten trainen vanuit voorkeursfuncties.

De ervaring van deze workshop heeft mij wel overtuigd van de waarde van Mortiers zienswijze. Het lijkt me dan ook leuk om lopers van Astrea uit te nodigen om met hen eens uit te zoeken welk type er in haar of hem schuilgaat.

Al met al was de looptrainersdag van 2019 voor mij een plezierige en inspirerende dag en terugrijdend in de auto bleek dat ook voor mijn metgezellen zo te zijn geweest.

Henk