Wandelen heeft zijn voordelen!
Astreaan Marcel van den Bongart is een enthousiast lid van de wandelgroep van Astrea. In deze snelgroeiende groep kunnen leden en niet-leden elke woensdagavond sportief wandelen onder deskundige leiding van trainers Henk, Peter en Annalies.
Hieronder noemt Marcel een aantal voordelen van sportief wandelen, vergeleken met hardlopen.
- Bij sportief wandelen kan het inslijten van juiste motoriek heel precies gebeuren. Hardloop- en wandeltechniek komen veelal overeen.
- Als je de eenvoudige oefeningen met aandacht uitvoert, dan kun je de basisprincipes zoals arminzet, rompspanning, ‘over de heg kijken’ makkelijker verbeteren. Door de lage snelheid voel je beter aan wat goed is.
- Bij wandelen voel je eventuele pijn of blessures sneller dan bij hardlopen. Zo kun je ze sneller voorkomen. Hardlopers lopen door de hogere snelheid en belasting vaak door de pijn heen. Ze schakelen sneller over op wilskracht, op een houding van: ‘Afzien, niet zeuren’. Je zet dóór en endorfine en adrenaline helpen je door de pijn heen te lopen – tot de dag dat je spierpijn of een peesbeschadiging hebt. Negentig procent van de blessures ontstaat door overbelasting!
- Wandelen dwingt jezelf te stoppen met jezelf te meten met anderen. Competitie doet er niet toe. Je accepteert dat je niet die Eliud Kipchoge of Haile Gebreselassie bent of de snelste van Astrea. Dit kun je opvatten als een oefening. Die opent via een omweg juist de deur naar beter hardlopen.
- Wandelen verandert je waarneming. Je ziet heel andere dingen door het rustig tempo. Je hebt tijd om die ene oude geverfde reclametekst te lezen of die excentrieke voorbijgangers te bekijken.
- Met wandelen heb je genoeg lucht voor een leuk gesprek. Het sociale aspect van samen sporten krijgt een andere vorm.
- Wandelen geeft je een andere mind-set door de combinatie van inspanning met een versterkte waarneming van de omgeving.
- Bij geestelijke of lichamelijke vermoeidheid zal wandelen je niet verder vermoeien maar juist energie geven.
- Bij wandelen kun je zeker oververhit raken maar dat gebeurt minder snel dan bij hardlopen
- Wandelen kun je heel lang volhouden. Je versterkt geleidelijk spieren en pezen.
- Bij overgewicht of jarenlange inactiviteit is wandelen beter dan hardlopen. Wie na een blessure of lange inactiviteit intensief gaat hardlopen, dwingt het lichaam tot iets wat het niet (meer) kent, met als gevolg weinig plezier, pijn en een grotere kans op blessures.
- In Frankrijk hebben ze de volgende uitdrukking: ‘Un jour de sentier est 8 jours de santé’: één dag wandelen levert acht dagen gezondheid op!
Marcel van den Bongart
Tot 2020 kunnen leden en niet-leden op woendagavonden gratis meedoen met de training Sportief Wandelen, onder leiding van deskundige trainers Henk, Peter en Annelies. Meer info op www.loopgroepastrea.nl/wandelen.
Geef een reactie