Intussen fiets ik al een paar weken rond in het noorden van Sri Lanka. De hitte (om 8 uur s’ochtends is het vaak al 28 gr.) de verkeersdrukte en het voortdurend aangesproken worden is al gewoon geworden. Vanuit Jaffna, bovenin voormalig Talil Tiger grondgebied verken ik de eilanden en de lagunes die daar voor de kust liggen. Onderweg kleine vissersdorpen en mangrove bossen met prachtige vogels als flamingo’s, arenden, ibissen, rare ooievaars en andere soorten die me wel bekend zijn maar hier een fel geel, blauw of rood tintje hebben. Ooit groene tortelduiven gezien? Pauwen leven hier trouwens ook in het wild.

Een kleine 20 jaar geleden heb ik ook in SL gefietst maar toen was het noorden een no-go area vanwege de burgeroorlog. Begonnen in 1983 en tot 2009 regelmatig oplaaiend besloot de vorige regering de Tamil Tigers maar eens wat grondiger aan te pakken en met een ‘glorieuze zege’ zijn deze letterlijk de zee in gedreven en volledig verslagen/ uitgemoord. Dat daarbij en passent zo’n 40.000 burgers omkwamen wordt tnt ontkend met als gevolg begrijpelijke onvrede onder de Tamil bevolking. Van wat toenadering is tnt geen sprake. De TT hadden zo ook hun nare gewoontes en namen burgers mee op het slagveld als ‘schild’. Onderzoeken door de VN naar deze oorlogsmisdaden
worden door de (Singalese) regering steeds gedwarsboomd en zo is er meer wat onder die vriendelijk groene oppervlakte verborgen licht. Wat re denken van de nodige mijnen. Even van de weg af voor een toiletstop kan anders uitpakken als verwacht.

Met in je achterhoofd alle drama’s die zich hier hebben afgespeeld fiets je toch anders door dit weelderig groene paradijs met, wonderlijkwonderlijk, steeds vrolijk lachende mensen. Alsof er niets gebeurd is. Je rijdt door knalgroen landbouwgebied met palmplantages en rijstvelden, langs prachtige stranden, door idyllische vissersdorpen met nieuwsgierige en zwaaiende mensen die het toch wel wat vreemd vinden dat zo’n witte op de fiets komt en niet zoals de meeste andere toeristen zich laat rijden in een bus of tuktuk. Dat zijn gemotoriseerde 3 wielers die gebruikt worden als taxi. Ze zijn overal en nergens! Voor mij gedragen ze zich in het verkeer als wespen. Al zijn ze niet zo erg als de bussen die ondanks overstekende mensen of ander langzaam verkeer zich luid toeterend en op volle snelheid een weg door het verkeer banen. Als fietser zit je niet echt in de top 10 van de pikorde in het verkeer, daar ben ik me dagelijks van bewust!
Maar de wegen zijn veel beter dan vroeger, er zijn overal verkeersborden en ze hebben vast ook verkeersregels bedacht…….
Fietsen hier is erg goed uitkijken,meegaan met de stroom en soms wat brutaal zijn.

Morgen ga ik in z.o richting langs de kust. Verheug me op de kustwegen langs de stranden en later in de maand op de theeplantages in de heuvels. Wordt flink klimmen daar!

Groeten

Wim Steunenberg